Ingrid Rudefors

Ingrid Rudefors

Ingrid Rudefors

Vad jobbar du med?
Under de senaste åtta åren har jag arbetat som filmkommissionär i Stockholm, och åkt fram och tillbaka mellan Stockholm och New York. Men från denna vinter bor jag permanent i New York (igen) – arbetar på min andra roman.
Min första roman Under tiden på ett tak i Chinatown publicerades på svenska 2011 (Samtidigt På Ett Tak I Chinatown) och är finns på Bokus. Den har även kommit ut på engelska.

Varför flyttade du till New York?
Jag flyttade först hit 1977 när jag var 19 år gammal. Under mina första tio år var jag mycket engagerad i den livliga klubbscenen. New York var då väldigt annorlunda jämfört med nu; Gritty, farligt och mycket spännande. 1988 gick jag in i filmindustrin och arbetade på 15 filmer tills jag flyttade tillbaka till Stockholm 1993 med min ett-åriga dotter. Men jag längtade alltid tillbaka New York City, så nu bor jag här.

Vad betyder New York för dig?
Det är den enda platsen på jorden där jag känner att jag passar in. Vid vilken ålder som helst. Du får vara den som du gillar att vara i denna stad. Du får vänner från hela världen och du hamnar på middagar och evenemang där människor är i alla åldrar: 19 – 75, ingen bryr sig. Du tänker inte på ålder eller etnicitet när du pratar med någon. Du tror bara att de är intressanta (det måste de vara) eftersom de har valt att bo i denna stad.

Nämn 3 av dina favoritplatser i New York?
Mitt tak, eller något tak, med utsikt över staden. Jag kommer aldrig bli trött på att titta över hustaken i East Village och se Chrysler-byggnaden och mittlinjen vid horisonten.

Union Square Farmers Market. Gå dit tidigt en lördag och du kommer se några av New Yorks mest berömda kockar som köper färska grönsaker, kött, fisk, ost och blommor till sina restauranger.

Long Islands sandstränder och vackra vingårdar. Bara en kort tåg – eller bussresa bort.

Vad älskar du att göra i New York på fritiden?
Min man är en fotograf specialiserad på musikscenen så vi går ut för att se mycket spelningar på Bowery Electric och Sidewalk Café och andra platser.
Och vi äter mycket ut. Jag älskar restaurangerna i New York och särskilt i vårt grannskap. Bar Primi bredvid The Bowery Electric är en favorit och Takahashi på Avenue A har fantastisk sushi och en mycket trevlig och cool kock.

Nämn något konstigt som du har upplevt i New York
Det är faktiskt i min roman – inte exakt som det hände – men det var här som det hände på riktigt: En gång när vi inte kunde få en taxi mellan klubbarna på 1980-talet liftade vi med en kinesisk fiskbil. Vi satt i där bak och åkte runt bland spill från fiskarna.
Det finns så många konstiga berättelser …… här är en annan – jag gick en gång till min hus i East Village och var tvungen att klättra över två killar som undersökte ett vapen, och leende berättade för mig att det bara var att kliva över dem och inte oroa sig. (Hände också på 1980-talet)
Och jag har stått i kön för toaletten för VIP-rummet på Ritz tillsammans Mick Jagger …… och han blev arg att vi inte lät honom gå förbi så han låtsades att han kissade i ett hörn.
Jag kunde fortsätta och berätta om många konstiga och helt sanna berättelser från mitt liv i New York.

Vad älskar du mest med New York?
Människorna – alla kommer alltid ihåg att säga ”ursäkta” om de råkar stöta till dig och hej när de går in i en hiss.
Jag älskar hur allt känns möjligt – och självklart älskar jag all den utmärkta maten.
Och jag älskar att alla dörrmännen i min byggnad är buddister från Nepal och att de sitter och sjunger ibland när du passerar receptionen.

Vad är ditt bästa tips till någon som drömmer om att flytta till New York?
Köp en billig biljett och gå imorgon. Vänta inte på nästa år. Då när du är här prata med människor i barer, parker överallt. Låt alla veta att du letar efter arbete, för att den riktigt konstiga damen med hunden kanske känner någon som vet någon som känner någon. New Yorkers älskar att hjälpa andra ut. New Yorkers älskar att vara kontakter.
Var så beredd att jobba väldigt hårt, och var snäll och glöm inte att säga ”Ursäkta mig” när du stöter på någon …

Beskriv New York med 3 ord
Uppslukande, inklusive, inspirerande

Köp Samtidigt på ett tak i Chinatown på Bokus

My viewUtsikten från Ingrids lägenhet i Lower East Side

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.