Anna Ström Åhlen

Anna Ström Åhlén

Anna Ström Åhlen
© Foto Anna Ström Åhlén

Anna Ström Åhlen driver bloggen New YorkMy Bite of the Big Apple
www.newyorkmybite.com

New York-bloggen startades 2011 och är flerfaldigt prisbelönad. Du kan läsa mer
på sidan Media/Om: www.newyorkmybite.com/p/om-mig.html

Vad betyder New York för dig?
New York är en passion. Det går inte en dag utan att jag tänker på staden, och jag längtar alltid tillbaka. Jag känner mig hemma där på något märkligt vis och har längtat dit så länge jag kan minnas. New York är staden som har allt, alltid. 

När besökte du New York första gången och hur ofta åker du dit?
Första besöket var 2011. Sedan dess har jag åkt dit så ofta jag kan, oftast två gånger per år.

Hur tycker du att man bäst ska planera sitt New York-besök?
Mitt bästa råd är att ha en grundplan men även lämna utrymme för att bara vara.

Utforska helst stadsdel för stadsdel, i stället för att åka kors och tvärs. Själv brukar jag lista bra restauranger i förväg så jag vet vart jag ska gå när hungern sätter in. Klassiska sevärdheter i all ära; det genuina New York upplever man bäst genom att bara gå på upptäcksfärd. Gå, gå, gå, mil efter mil (om du kan). Då upplever du bäst hur staden förändras. New York är ju som flera städer i en! Jag har också en särskild sida med länkar på min New York-blogg där jag ger tips på saker att göra och misstag att undvika.

Nämn 3 favoritställen i New York.
1. Takbaren Press Lounge på hotellet Ink48 är en perfekt plats att se solnedgången på.
Nedanför terrassen är husen lägre med skyskrapor i fonden, vilket ger en majestätisk vy.

2. B Cup Café är ett läckert café i Alphabet City. Här kan man sitta länge med sin dator, då fri wifi ingår. Caféet har också den godaste salladen jag ätit i mitt liv: Summer Salad.

3. Bryant Park är en oas att återkomma till, mitt i brusande Midtown. Här finns allt från fågelskådning till yoga, för att inte tala om jultidens Winter Village. I parken finns också världens lyxigaste offentliga toalett. Helt kostnadsfri!

Var brukar du bo i New York, i vilken stadsdel?
Jag trivs bäst downtown och har bott flera gånger i East Village. Det är ett livfullt område som en gång var punkens vagga. I dag finns det många bra restauranger och barer här, liksom mysiga secondhandaffärer.

Williamsburg är ett bra alternativ på Brooklynsidan. Här består bebyggelsen av lägre hus, och området kryllar av läckra matställen och butiker. Till Manhattan kommer man på några minuter om man bor nära L-tåget.

Jersey City kan också rekommenderas. Det är visserligen en annan stat men du når Manhattan på bara några minuter med tunnelbanan The Path. Här är priserna lägre och utsikten från The Waterfront är ”to die for”.

Vad brukar du alltid återkomma till i New York?
West Village är min favoritstadsdel. Den är som ett Paris i miniatyr med vackra hus och träd som bugar över slingrande gator. Allra mest klappar mitt hjärta för Morton Street.
Att strosa här en solig dag på våren eller hösten är ren magi. Dessutom finns det massor av bra matställen och butiker i stadsdelen.

Union Square är en annan plats jag alltid återkommer till. Här finns Burlington Coat Factory, en stor outlet som jag tror har bidragit till 90 procent av min garderob. Här finns kläder för alla åldrar och smaker. Dessutom har man en strålande utsikt mot Empire State Building från översta våningen.

En New York-resa är inte heller komplett utan ett besök i Central Park. Parken är lika magnifik under alla årstider som alla har sin charm. Jag vill särskilt tipsa om Conservatory Garden, tre fantastiska trädgårdar uppe i den nordöstra delen av parken.

Berätta om en udda upplevelse du varit med om i New York.
Jag och en kompis (som också är New York-nörd) går på Lower East Side med våra kameror i beredskap, som alltid. Då ser vi en läcker målning på trottoaren: ett blödande hjärta. Vi börjar fotografera när en man plötsligt hoppar fram ur byggnaden intill. Han spexar och poserar hej vilt framför hjärtat, som visar sig höra till hans frisersalong. Så bjuder han in oss på en espresso, bara så där. Vi kliver in och tillbringar en mycket trevlig stund i salongen, som visar sig ha väldigt speciell inredning.

När vi sedan gått därifrån börjar det ringa i min kompis väska. Hon tar fram vad hon tror är sin telefon men ser ett okänt barnansikte på den. Fel mobil! Fortare än jag hinner blinka har hon dragit därifrån för att återlämna den omedvetet stulna mobiltelefonen. Väl på plats igen får hon bara den lugna kommentaren: ”Tack, vad snällt att du kom tillbaka med den”. Only in New York!

Nämn några böcker om New York som du gärna läser.
Som sann New York-älskare har jag alltid flera New York-böcker på nattduksbordet. Det är allt från guideböcker till fotoböcker eller romaner som utspelar sig i New York. Guideböckerna är givetvis lästa både på längden och tvären, fulla med noteringar och post it-lappar. Men notera, det är inte klassiska guideböcker jag menar där man ska beta av den ena sevärdheten efter den andra. Jag föredrar böcker som ger mer personliga och udda tips, gärna kring restauranger. Därför gillade jag Mia Gahnes bok ”Mitt New York”.

En riktigt bra roman som utspelar sig i New York är Artighetsreglerna av Amor Towles. Det är faktiskt en av de bästa böcker jag någonsin läst. I romanen får läsaren följa med till 30-talets New York, som är imponerande beskrivet med allt från känslor till dofter och musik.

Boken ”New York” av Martin Gelin och Eva Wisten är en annan klassiker för New York-älskaren.

Beskriv New York med 3 ord.
Märkligt. Mäktigt. Magiskt.

Street Art East Vilage
© Foto Anna Ström Åhlén