New York Sightseeing Tips

New York är fullt av helt fantastiska sevärdheter och det kan vara svårt att välja bland det enorma utbudet. Det finns så otroligt mycket att uppleva dygnet runt.
Här kommer några av mina favoriter.

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge

En höjdarupplevelse är att gå över den vackra Brooklyn bron mot Manhattan. Det finns en dedikerad gång- och cykelväg ovanför biltrafiken. Från bron får du flera fina fototillfällen över den spektakulära utsikten.

Ta sig dit
Om vädret är ok, kan du hyra en cykel i Battery Park. Från där kan du ta cykelvägen utefter East River upp till Manhattan bridge och cykla över bron. Efter bron kommer du fram till ett område som heter DUMBO (Down under Manhattan Bridge) och här finns flera mysiga kaféer och butiker. Nära Brooklyn Bridge hittar du fina karusellen: Jane Carousel.
Lämna tillbaks cykeln vid Brooklyn Bridge Park och gå över bron tillbaka mot Manhattan.
CityBike: www.citibikenyc.com

Missa inte Brooklyn Ice Cream Factory, som ligger i en pittoresk gammal fyr.

Med tunnelbana
Ta tunnelbanan, linje 2 eller 3, till Clark station efter Brooklyn Bridge. Gå ner mot floden, förbi alla charmiga brownstone hus och vid Henry Street/Cranberry Street tar du gångvägen genom husen så kommer du ut på Brooklyn Heights promenade. Härifrån får du en magnifik utsikt över downtown Manhattan och Frihetsgudinnan. Därifrån tar du dig ner till Brooklyn Bridge Park som är värt ett besök innan du går över bron.

Du kan även ta A eller C och gå av vid High street som är första stoppet i Brooklyn och ligger närmast Brooklyn Bridge.

National Memorial

9/11 MEMORIAL SITE 

Man blir väldigt tagen av att besöka 9/11 Memorial Site och National 11 September Memorial Museum. Två gigantiska hål i marken med vattenfall har byggts där tvillingtornen stod. På kanterna av bassängen är namnen inristade på alla de människor som omkom i de tragiska terrorattackerna.

Museets 110.000 kvadratfot utställningsyta ligger i det arkeologiska hjärtat av World Trade Center, alltså under marken där de två tornen tidigare stod.
Den ursprungliga bärande konstruktionen från ett av tornen finns med på museet tillsammans med personliga föremål från de som omkom, resterna av brandbilar, fotografier, ljudinspelningar, intervjuer med överlevande och räddningsarbetare.
www.911memorial.org

Skall du besöka flera sevärdheter lönar det sig att köpa ett New York City Pass
Då sparar du 42% av inträdesavgiften.

New York CityPASS

High Lind

 High Line

Ta en promenad på de upphöjda järnvägsspåren – The High Line – som har blivit ett underbart promenadstråk. Detta är verkligen en av mina favorit attraktioner i New York.

Mjölk, kött och andra varor skeppades under krigstid till och från Meatpacking området på räls. 1980 gick det sista tåget och sen blev det bara ett övervuxet tågspår men sedan några år tillbaka är det nu är ett promenadparadis. Framförallt är det extra kul att fotografera både High Line men även husen och gatorna som man passerar. Det finns flera coola väggmålningar och det blir ett spännande perspektiv när kommer upp på den här höjden, några meter ovanför gatan.

High Line sträcker sig från Gansevoort Street i Meatpacking området till West 34th Street, mellan 10:e och 12:e Avenyn. www.thehighline.org  Ladda ner en karta över The High Line

Empire State Building

Empire State Building

Ett måste för den fantastiska vyn och alla vackra gamla art deco detaljer i lobbyn och de snabba Otis hissar! Från 86:e våningen får du en oförglömlig 360° vy över New York.
www.esbnyc.com

Skall du besöka flera sevärdheter lönar det sig att köpa ett New York City Pass
Då sparar du 42% av inträdesavgiften.

New York CityPASS

Top of the Rock

Top of the Rock at Rockefeller Center

Den hisnande utsikten är faktiskt ännu bättre från Top of the Rock tycker jag eftersom du ser Empire State Building och Central Park. Härifrån har du också en 360° vy men du har inget staket i vägen från deras andra observationsdäck så du kan ta mycket bättre bilder. Missa inte den intressant multimedia filmen om husets historia, dess konst och arkitektur innan du åker upp till 67:e våningen.
www.topoftherocknyc.com

Skall du besöka flera sevärdheter lönar det sig att köpa ett New York City Pass
Då sparar du 42% av inträdesavgiften.

New York CityPASS

Flatiron

Flatiron Building

Flatiron Building, även kallat för strykjärnet. Det är en klassisk New York byggnad som är kul att ta bilder på från olika vinklar.

I Madison Square Park som ligger intill Flatiron, finns en av New Yorks mest populära korv och hamburgare ställen, den klassiska Shake Shack restaurangen. www.shakeshack.com

Eataly
Missa inte det italienska matparadiset Eataly. När du står framför Flatiron ligger det på höger sida. www.eatalyny.com

230 Fifth
I närheten ligger en super cool takbar som har öppet året runt. Härifrån har du en magnifik utsikt över Empire State Building. www.230-fifth.com

Central Park

Central Park

Inget besök i New York är komplett utan att ha promenerat runt i Central Park. Parken är enorm och ett skönt avbrott till all trafik. Inne i parken är det lugnt och tyst. Parken är 3,4 km² stor och fylld med sevärdheter, klicka här för en karta som du kan printa.

Snabbfakta om Central Park

Antal bänkar: 9 000 st
Antal träd: 26 000 st
Fågelarter: fler än 200
Bollplaner: 26 st
Lekparker: 21 st
Besökare per år: ca 40 miljoner
Underhåll: Parken kostar $58 miljoner att underhålla

  • Hyr en cykel

    Vill du cykla själv så kan du hyra en cykel. Kan vara bra att göra det i förväg så vet du säkert att du har en cykel och så får du 50% rabatt på hyran.

Guggenheim

Gå på museum

Många av de bästa museerna i världen kan du hitta i New York och åtminstone ett tycker jag att man skall försöka hinna med. Från det fantastiska American Museum of Natural History till det utmanande New Museum på Bowery St, så det finns definitivt ett museum för alla. På bilden ser du berömda Guggenheim vid Central Park. En favorit är Whitney Museum of American Art som ligger i Meatpacking, precis där The High Line börjar.

Skall du besöka flera sevärdheter och museum lönar det sig att köpa ett New York City Pass
Då sparar du 42% av inträdesavgiften.

New York CityPASS

Times Square

Times Square

En av New Yorks populäraste platser med en hög puls dygnet runt, mycket kul att titta på – enorma reklamtavlor och de bästa Broadway showerna.

Tidigare känd som Longacre Square,  år 1904 efter att New York Times flyttat sitt högkvarter till den nyligen uppförda Times Building – nu One Times Square – platsen för det årliga bollfallet på nyårsafton som började den 31 december 1907, och fortsätter än idag och lockar över en miljon besökare till Times Square varje nyår.

Helicopter New York

Helikoptertur över Manhattan

En helt fantastisk upplevelse och ett minne för livet!

Grand Central Station

Grand Central Station

Grand Central Terminal är fortfarande en av New York Citys mest kända landmärken, och under historiens gång har stationen haft sina nedgångar och men även återfödelse – ungefär som historien om New York City själv. Grand Central var ursprungligen byggt av Cornelius Vanderbilt och öppnade den 2 februari 1913 ovanpå en tidigare version, (även den byggd av Vanderbilt för sin New York Central Railroad). Stationen ersatte en ännu tidigare byggnad, Grand Central Depot, byggd 1881. Med 44 stycken plattformar och 67 spår, är stationen idag världens största, sett till antalet plattformar. Spåren är fördelade på två underjordiska våningar, 41 spår på det övre planet, och 26 på det nedre.
Men det är inte bara en tågstation utan det finns även 60 butiker, och 35 restauranger.

Missa inte ett besök på Grand Central Oyster Bar – en New York institution sedan 100 år tillbaka. En fat fyllt med de färskaste ostronen och ett glas med bubbel under det vackra välvda marmortaket glömmer man inte första taget.
www.oysterbarny.com

“Meet me at the clock” har varit ett utryck i åratal för många New York bor. Den ikoniska mässingslampan sitter ovanför informationsdisken.
Vill du veta mer om Grand Central Stations vackra arkitektur, historia och hemligheter kan du ta en audio tur – www.grandcentralterminal.com/info/tours
Den finns även som en app.

www.grandcentralterminal.com

Walk New York

Promenera

Det absolut trevligaste sättet att uppleva New York på är att gå. Man vet aldrig vilket äventyr som väntar runt om hörnet och de olika områdena ger helt olika upplevelser.
Sketchers har absolut de skönaste skorna! Det är som att gå på moln med deras mjuka och tryckavlastande Memory Foam innersulor.